Rahsia Baru Wanita Moden Cegah Kanser Payudara

Tahukah anda, statistik pada tahun 2016 menunjukkan satu dalam setiap 15 orang (1:15) wanita di Malaysia berisiko mengidap kanser payudara? Ini menjadikan kanser payudara adalah ‘pembunuh’ nombor satu wanita Malaysia. Apa itu kanser payudara? Apakah tanda-tandanya dan bagaimana mencegahnya? Ayuh kita bincangkan.

 

Kanser Payudara, Punca dan Tanda-tandanya

Kanser payudara berlaku apabila terdapat pertumbuhan tidak terkawal pada sel-sel payudara. Bagi memahami kanser payudara dengan lebih mudah, eloklah jika kita fahami terlebih dahulu bagaimana kanser boleh terjadi. Jom kita tonton video berikut untuk memahaminya dengan lebih mudah!

Kanser payudara merujuk kepada tumor malignan (tumor yang bersifat kanser) yang berkembang daripada sel-sel payudara. Biasanya, kanser payudara bermula samaada di lobule (kelenjar yang menghasilkan susu) atau di duct (saluran yang mengalirkan susu dari lobule ke puting.

Lebih kurang 15% daripada wanita yang menghidapi kanser payudara turut mempunyai ahli keluarga yang menghidapi penyakit yang sama. Ini bermakna, salah satu punca kanser ini ialah keturunan. Manakala lebih kurang 85% lagi menghidapi kanser payudara dengan punca yang lain seperti terdedah kepada toksin persekitaran seperti produk kimia, radiasi dan matahari, gaya hidup yang tidak sihat seperti pengambilan minuman keras dan merokok, serta pemakanan yang tinggi lemak dan kurang sayur. Tekanan (stress) juga merupakan salah satu punca kanser payudara.


Terdapat 7 tanda utama kanser payudara.

 1. Ketulan pada payudara atau ketiak
 2. Payudara kemerah-merahan atau bengkak
 3. Keluar lelehan daripada puting
 4. Sakit pada payudara atau kawasan dada
 5. Perubahan pada bentuk payudara
 6. Puting menjadi sensitif
 7. Gatal-gatal pada payudara

Rajin-rajinlah buat Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP) di rumah. Jika ada salah satu tanda di atas, segera berjumpa doktor untuk dapatkan pemeriksaan lanjut.

Rawatan Kanser Payudara

Setakat ini, terdapat 4 rawatan utama kanser payudara.

 1. Pembedahan untuk membuang tisu kanser
 2. Radioterapi iaitu kaedah di mana sel-sel kanser didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk mencegah sel kanser dari tumbuh dan membunuh sel-sel kanser
 3. Kimoterapi iaitu kaedah di mana ubat pembunuh sel kanser dimasukkan melalui salur darah atau secara memakan pil, dengan tujuan untuk membunuh sel-sel kanser dan mencegah sel-sel kanser dari merebak ke bahagian organ yang lain.
 4. Terapi hormon untuk menghalang atau mengurangkan paras hormon estrogen pada pesakit. Hormon estrogen ini memberi kesan kepada pertumbuhan sel-sel kanser payudara, jadi dengan mengurangkan paras hormon ini, dapat menghalang pertumbuhan sel-sel kanser

Namun, kebanyakan rawatan di atas mempunyai kesan sampingan terutamanya radioterapi dan kimoterapi yang boleh juga membunuh sel-sel sihat di dalam badan.

Kajian terkini menemui satu kaedah baru yang dapat membunuh sel-sel kanser tanpa menjejaskan sel-sel sihat yang lain. Ianya ialah dengan pengambilan resveratrol di dalam pemakanan.

Resveratrol & Manfaatnya

Resveratrol ialah sejenis polifenol semulajadi yang bermanfaat untuk kesihatan dan boleh didapati secara semulajadi pada kulit anggur merah, kacang dan beri (berries). Ia dipercayai dapat bertindak sebagai anti-oksidan yang melindungi tubuh daripada penyakit berisiko tinggi termasuk kanser.

Terdapat banyak manfaat resveratrol namun yang akan kita bincangkan di sini hanyalah 2 daripadanya.

 1. Merangsang kematian sel di dalam sel kanser melalui proses apoptosis. Apoptosis ialah proses semulajadi pada sel yang akan ‘membunuh diri’nya sendiri apabila menerima isyarat tertentu. Keberkesanan resveratrol dalam merangsang proses apoptosis sangat efektif kerana hanya sel kanser sahaja yang akan dimusnahkan. Ini membuatkan para saintis beranggapan mungkinkah ia menjadi agen kimoterapi yang baru.
 2. Mencegah laluan kanser. Laluan yang dilalui oleh isyarat kanser dikatakan juga dapat merangsang pertumbuhan sel kanser pada payudara. Resveratrol dapat menghalang laluan ini dan secara tidak langsung dapat mencegah kanser payudara. Kajian turut membuktikan yang ia juga dapat menghalang laluan kanser di pankreas, kulit, hati, kolon, prostat dan pelbagai jenis kanser yang lain.

Boleh rujuk kajian di sini:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21479363

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14563682

Resveratrol

Dari sini dapat disimpulkan bahawa selain mengamalkan gaya hidup sihat, pengambilan resveratrol di dalam pemakanan harian dapat mencegah kanser payudara. Individu sihat perlu mengambil antara 20-100 mg resveratrol dalam diet harian, manakala pesakit kanser perlu mengambil lebih banyak resveratrol iaitu 100-200 mg.

20 mg resveratrol bersamaan dengan 41 gelas wain merah

Ini bermakna, jika anda bukan Muslim, anda perlu minum 41 gelas wain merah sehari untuk mendapatkan jumlah resveratrol yang mencukupi. Ini jelas mustahil malah dapat membahayakan kesihatan. Jika anda Muslim pula, anda perlu makan buah anggur merah yang terlalu banyak, sama banyak dengan anggur yang diperlukan untuk menghasilkan 41 gelas wain merah. Mustahil bukan? Oleh kerana ianya mustahil, pengambilan suplemen yang tinggi kandungan resveratrol adalah sangat digalakkan.

Vivix, sumber resveratrol semulajadi

Antara ramuan utama VIVIX ialah anggur Muscadine. Anggur ini mempunyai kandungan resveratrol yang paling tinggi. Selain itu, di dalam VIVIX terdapat juga ekstrak Knotweed Jepun (Polygonum Cuspidatum) yang juga merupakan sumber komersial resveratrol.

Jadi, jika inginkan suplemen yang tinggi kandungan resveratrolnya, Vivix keluaran Shaklee adalah pilihan yang tepat. Ekstrak cecair yang pekat menjadikan ianya mudah untuk di’consume‘. Cuma perlukan satu sudu teh sehari. Malah rasanya juga sedap. Manis-manis masam gitu ;).

Harga sebotol VIVIX ialah RM503.50. Untuk dapatkan lebih penjimatan, kami syorkan untuk anda nikmati promosi bulan Mac 2017, dengan mendapatkan Energy For Life Set yang mengandungi 2 botol VIVIX.

Ianya sangat berbaloi kerana anda akan memperolehi;

 • keahlian Shaklee secara PERCUMA
 • Pos PERCUMA ke seluruh Malaysia
 • Detox Guide Book PERCUMA
 • 2 beg kertas PERCUMA (selagi stok masih ada)
 • BONUS TUNAI 5% pada bulan berikutnya
 • Mug eksklusif Shaklee pada harga RM10.60 (selagi stok masih ada)

Jom UBAH gaya hidup kita! Amalkan gaya hidup SIHAT. SIHAT di luar, SIHAT di dalam. SIHAT dengan VIVIX!

Hubungi kami untuk maklumat lanjut, ya. Dialu-alukan juga bagi yang berminat untuk jana pendapatan.

013-9752402 (Azlin)

parentsbijak@gmail.com

Daftar keahlian Shaklee segera diJoin NOW

Anda juga boleh membuat pembelian secara online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda melalui perkhidmatan e-Sell Shaklee. Boleh klik ikon di bawah untuk membuat pembelian.

e-sell

* These products are NOT intended for purpose of diagnosing, treating, curing, or preventing any ailments, allergies or diseases. 

Kami juga merupakan Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi (ID 1087188).

Kami menyediakan perkhidmatan COD (Cash-On-Delivery) untuk kawasan sekitar Bandar Baru Bangi, juga penghantaran ke seluruh Malaysia melalui khidmat kurier.

Rahsia Baru Wanita Moden Cegah Kanser Payudara

5 thoughts on “Rahsia Baru Wanita Moden Cegah Kanser Payudara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge